Udseendet
Ansigtet kan komme til at se en anelse anderledes ud, når man får ny protese. Navnlig de første dage, indtil læber og kinder har tilpasset sig, og især hvis det er første gang, du skal have protese.
Er gummerne svundet meget, kan en protese hjælpe på situationen. En ny protese, der genskaber den naturlige bidhøjde, kan fjerne nogle af rynkerne omkring munden.
Tale
Nogle føler i starten, at talen lyder anderledes med de nye tænder, men det er i næsten alle tilfælde forbigående. Øvelse gør mester; derfor kan højtlæsning være en udmærket genvej til normal tale.
Ømhed
Det er næsten umuligt at undgå en vis ømhed de første dage. Derfor får du altid tid til en kontrol og korrektion efter få dage. Hvis ømheden derefter ikke forsvinder i løbet af nogle dage, skal du kontakte Tandlægecentret.
Tag protesen ud, hvis det gør for ondt, men hav den altid på mindst en halv dag, inden du skal til eftersyn. Ellers kan det være umuligt for tandlægen at finde grunden til ømheden.
Forsøg aldrig selv at rette på protesen – det gør kun ondt værre. Ret i stedet henvendelse til Tandlægecentret.
Rene tænder
Det er en god idé at børste eller skylle protesen ofte – gerne efter hvert måltid. Det kan ikke undgås, at der kommer madrester ind under protesen, når du spiser.
Snavsede tænder kan give dårlig ånde, ligesom der let kan opstå betændelse i gummen, hvis ikke protesen holdes ren. Det er også en god idé mindst en gang i døgnet at børste gummerne med en blød tandbørste.
Til protesen bør du bruge koldt vand og almindelig håndsæbe eller tandpasta. Du kan bruge en almindelig blød tandbørste til renholdelsen.
Brug aldrig varmt vand! Det varme vand kan få protesen til at ændre facon, så den ikke længere passer. Brug aldrig almindelige rengøringsmidler som skurepulver eller klorin. Det ødelægger protesen.
Der kan komme tandsten på protesen, ligesom tobak, rødvin, kaffe og te kan misfarve protesen. Sådanne misfarvninger og tandsten kan fjernes hos tandlægen/tandplejeren. Kalkaflejringer fra spyttet kan du ofte selv fjerne ved at lægge protesen i almindeligt husholdningseddike i et par timer. Dette bør du dog højst gøre en gang om måneden.
Om natten
Det er en god idé at tage protesen ud om natten. Gummen har godt af at hvile, det vil sige være uden protese – i en del af døgnet. For nogle er det dog nødvendigt at have tænderne i hele tiden for at forhindre, at der opstår smerter fra tyggemusklerne. Når du ikke har protesen i munden, skal den opbevares tørt for at slå evt. svampesporer og bakterier ihjel.
Pas på tænderne
En protese skal opbevares forsigtigt. Selv et mindre stød kan føre til, at en tand revner, eller selve protesen knækker. Sker det, skal den altid repareres. Selv mindre revner kan irritere munden. Har protesen slået sig – eller er den revnet flere gange – kan det blive nødvendigt at skifte al det lyserøde materiale på protesen, evt. fremstille en ny.
Pas på! De fleste skader på protesen sker, når den gøres ren. Det er en god idé at fylde vand i bunden af håndvasken, inden protesen skal gøres ren. Skulle det ske, at protesen smutter fra dig, falder den ned i vandet, og så er det sjældent, den tager skade.
Hvor længe holder den nye protese?
En protese passer til gummen. Men gummen forandrer sig hele tiden, dog med forskellig hastighed. Ingen reagerer ens. Der er derfor ingen faste regler for, hvor længe den nye protese kan holde. Det afhænger af, hvilken type protese man anvender, samt hvor hurtigt gummen svinder.
Har du fået protesen umiddelbart efter, at du fik fjernet dine tænder, skal den passes til efter nogle måneder. Har du tidligere haft protese, svinder gummerne noget langsommere.
Protesen kan “stilles om”. Det betyder, at tandlægen kan lægge et nyt lag akryl i protesen, så den igen passer til underlaget. Det er derfor ikke altid nødvendigt at få en ny protese, blot fordi gummen er svundet.
Regelmæssigt eftersyn – god økonomi
Selv om du nu har fået protese, bør du stadig gå regelmæssigt til tandlægen med det interval, som tandlægen anbefaler, således at tandlægen/tandplejeren kan kontrollere, om dine gummer fortsat er sunde, og om protesen fortsat fungerer, som den skal. Tandlægen/tandplejeren kan som regel konstatere små forandringer, før du selv kan mærke dem. Og husk – det er billigere at udbedre skader, mens de er små.
HUSK:
Skyl protesen efter hvert måltid.
Børst protese og gummer mindst en gang i døgnet.
Brug aldrig rengøringsmidler til protesen.
Opbevar protesen tørt, når du ikke har den i munden.
Gå til tandlægen mindst en gang om året.
Har du delprotese – gå da til tandlægen to gange om året.