Tandlægeskræk
Vidste du, at ca. 40% af den voksne, danske befolkning lider af tandlægeskræk i én eller anden grad – fra lettere nervøsitet over ubehag til angst og fobi med undgåelse af behandling?
Alt efter hvilken grad af tandlægeskræk, du lider af, vil du kunne nikke genkendende til nogle af symptomerne. Symptomer såsom klamme hænder, hjertebanken, svedeture, kvalme, ondt i maven, åndedrætsbesvær eller tanker om, hvordan du kan undgå dit næste tandeftersyn.
Tandlægeskræk kan ramme alle men er ofte knyttet til dårlige oplevelser ved tandlægebesøg i barndommen eller ungdommen. Oplevelser, der fylder så meget, at et besøg hos tandlægen bliver nærmest uoverskueligt.
Tandlægeskræk – overvind den for dine tænders skyld
Hvis din tandlægeskræk holder dig væk fra regelmæssige tandeftersyn, kan det få alvorlige følger for dine tænder. Også dit selvværd og din selvtillid kan blive påvirket. Derfor er det vigtigt, at du taler med os om dine tanker og følelser, så vi kan hjælpe dig til, bedre at kunne bearbejde din tandlægeskræk. På denne måde kan du få et mere afslappet forhold til at få dine tænder efterset regelmæssigt hos tandlægen.
Vi ved, at tandlægeskræk skal tages alvorligt, men vi kan kun hjælpe dig, hvis du fortæller os, hvordan du har det med at gå til tandlæge. Allerede når du ringer og bestiller tid, bør du fortælle os, at du har tandlægeskræk, så vi kan sætte god tid af til en samtale, hvor vi sammen finder frem til den behandlingsform, der passer dig bedst.
Du er ikke alene om det
For at tage højde for dine følelser og ønsker arbejder vi med en række nænsomme behandlingsmetoder. Det betyder bl.a., at behandlingen bliver udført i præcis det tempo, som du føler dig tilpas med. Vi informerer dig hele tiden om, hvad der skal ske, og du kan selvfølgelig få lokalbedøvelse inden behandlingen, så du ikke kan mærke noget. Baggrundsmusikken er også med til at få dig til at slappe af.
Gode råd
- Brug en tandlæge, som du føler dig tryg ved, og husk, at valget af tandlæge er frit. Fortæl tandlægen om din angst, og husk, at du er en af de mange, der er bange.
- Aftal behandlingstempoet med din tandlæge, før han går i gang, og bed om pauser, hvis du har brug for det.
- Mød veludhvilet og mæt op. Aftal et behandlingstidspunkt, som passer dig godt.
- Sig fra, hvis det gør ondt. Husk, at du er den eneste, der kan mærke det.
- Bed om lokalbedøvelse, når du har brug for det.
- Opbyg gode tandplejevaner, og vedligehold et tillidsforhold til din tandlæge. Gå hyppigere til tandlægen end normalt (f.eks. hver 3. eller 4. måned), og overhold din aftale, selv om du ikke har lyst den dag. Få evt. et mindre eftersyn end planlagt – det vigtigste er, at du kommer!
Vi glæder os til at hjælpe dig i gang med at få et afslappet forhold til tandbehandling.